ADD tim

Kontaktirajte nas na 01 457-11-26 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

English German Italian
Nalazite se ovdje: Home Pojmovnik KRITERIJ KONVERGENCIJE

Ponedjeljak18 Veljača 2019

Vaša radionica je bila dinamična i puna praktičnog rada što je izuzetno korisno jer se rađaju brojna pitanja na koja odmah imamo priliku dobiti odgovor. Jako dobro raspoređeno vrijeme, jasan i izravan prijenos znanja te osobito učinkovit rad u grupama i naglasak na primjeni odslušanog.

Sample imageDOJMOVI

Radionica "Izrada projektnih prijedloga"

KRITERIJ KONVERGENCIJE

Kriteriji konvergencije predstavljaju gospodarske uvjete kojima se procjenjuje spremnost zemalja EU za  sudjelovanje u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, odnosno spremnost članica EU da usvoje euro kao svoju valutu.  Kriteriji se odnose na područja stabilnosti cijena, proračunskog manjka, dug, kamate i stabilnost tečaja:


• visok stupanj cjenovne stabilnosti - stopa inflacije ne smije biti viša od 1,5 posto u odnosu na stopu inflacije tri zemlje članice s najnižom inflacijom u prethodnoj godini;
• smanjenje prekomjernoga javnog duga (do 60 posto BDP-a) i proračunskog deficita (do 3 posto BDP-a);
• postizanje stabilnog tečaja - tečaj domaće valute mora ostati unutar unaprijed ostavljenih margina fluktuacije najmanje dvije godine;
• prosječne nominalne dugoročne kamatne stope ne smiju biti više od 2 posto u odnosu na kamatne stope triju  zemalja članica s najnižom stopom inflacije u prethodnoj godini.

Kriteriji su utvrđeni Ugovorom iz Maastrichta potpisanim 1992. godine pa su poznati pod nazivom
Kriteriji iz Maastrichta.

Pridružite nam se!

Pratite nas preko svih naših kanala ili izaberite vaš omiljeni.

RSSFacebookTwitter

Newsletter Modul
Joomla Extensions powered by Joobi

Razvoj Newsletter

Keep up to date on the latest from our network:

Unsubscribe

...JA Minisite

Usluge savjetovanja i edukacije koje doprinose održivom gospodarskom i društvenom razvoju uključujući razvoj projekata, organizacija, institucija i tvrtki.

...