ADD tim

Kontaktirajte nas na 01 457-11-26 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

English German Italian
Nalazite se ovdje: Home Pojmovnik LOKALNA AKCIJSKA GRUPA

Ponedjeljak18 Veljača 2019

Vaša radionica je bila dinamična i puna praktičnog rada što je izuzetno korisno jer se rađaju brojna pitanja na koja odmah imamo priliku dobiti odgovor. Jako dobro raspoređeno vrijeme, jasan i izravan prijenos znanja te osobito učinkovit rad u grupama i naglasak na primjeni odslušanog.

Sample imageDOJMOVI

Radionica "Izrada projektnih prijedloga"

LOKALNA AKCIJSKA GRUPA

Lokalna akcijska grupa (LAG) partnerstvo je predstavnika javnoga, gospodarskoga i civilnoga sektora  određenoga ruralnog područja koje je osnovano s namjerom izrade i provedbe lokalne razvojne strategije tog  područja, a čiji članovi mogu biti fizičke i pravne osobe. LAG-ovi su važan dio pristupa LEADER, putem kojeg se  promovira održivi razvoj u ruralnim područjima Europe, vodeći brigu o ekonomskom i društvenom razvoju te zaštiti  okoliša. LAG, registriran kao udruga, predstavlja ruralno područje s više od 5000, a manje od 150.000  stanovnika. Naselje u sklopu LAG-a ne smije imati više od 25.000 stanovnika i može pripadati isključivo jednom LAG-u. U upravljačkoj strukturi LAG-a sudjeluju predstavnici gospodarskog (trgovačka društva, zadruge,  obrtnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva) i civilnog sektora (građani, udruge, zaklade, fondacije) te  predstavnici izvršnog ili upravnog tijela jedinica lokalne samouprave kojoj pripadaju naselja iz LAG-a. Upravno  tijelo LAG-a treba biti reprezentativno i osiguravati dobnu raznolikost (barem jedan član trebao bi biti mlađi od 25  godina) i ravnopravnost spolova (najmanji udio od 30 posto žena). Na razini donošenja odluka, upravno tijelo  LAG-a predstavlja interese različitih javnih i privatnih skupina područja i ruralnog stanovništva, osiguravajući da  najmanje 50 posto čine članovi koji predstavljaju gospodarske partnere i civilno društvo. Minimum od 20 posto su  predstavnici lokalnih vlasti. Zadatak im je izrada lokalnih razvojnih strategija. LAG-ovi su odgovorni za pripremu  lokalne strategije razvoja i lokalnoga operativnog plana razvoja te usmjerivanje i praćenje njihove provedbe  uključujući uporabu sredstava potpore. Također, LAG- ovi bi trebali informirati lokalno stanovništvo o postojećim  mogućnostima i prijavama za projekte u okviru programa IPARD u skladu s lokalnom strategijom razvoja. U  Hrvatskoj su trenutačno registrirana 22 LAG-a. Više informacija o LAG-ovima može se pronaći na internetskim  stranicama Hrvatske mreže za ruralni razvoj.

Pridružite nam se!

Pratite nas preko svih naših kanala ili izaberite vaš omiljeni.

RSSFacebookTwitter

Newsletter Modul
Joomla Extensions powered by Joobi

Razvoj Newsletter

Keep up to date on the latest from our network:

Unsubscribe

...JA Minisite

Usluge savjetovanja i edukacije koje doprinose održivom gospodarskom i društvenom razvoju uključujući razvoj projekata, organizacija, institucija i tvrtki.

...