ADD tim

Kontaktirajte nas na 01 457-11-26 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

English German Italian

Razvoj potencijala - Područja

Nalazite se ovdje: Home Područja djelovanja

Četvrtak17 Siječanj 2019

Pružanje podrške u pripremi prijedloga projekata i vođenju projekata

S

ve se više svakodnevno poslovanje velikog broja organizacija i institucija počinje temeljiti na projektima. Kako bismo proveli neku svoju ideju od nas se zahtjeva da ju uobličimo u projektni prijedlog. Nadalje, mogućnost dobivanja sredstava za naše daljnje djelovanje temelji se sve više na odobravanju sredstava za određeni projekt, a sve manje na odobravanju iznosa za sveukupno djelovanje ili opće poslovanje.

Veliki izazovi postavljaju se vezano uz dobivanje sredstava iz fondova Europske unije, a podaci o tome kako uspješno djelovati u ovome području za većinu su potencijalnih korisnika bespovratnih sredstava nedostupni ili nedovoljno jasni. 

Priprema prijedloga projekata, osobito za EU natječaje, naječešće se predstavlja kao mit, iznimno zahtjevna procedura ili nemoguća misija. Stoga mnogi od natjecanja za EU bespovratna sredstva odustaju i prije nego što su probali pripremiti prijedlog projekta.

Naša je namjera predstaviti vam pripremu prijedloga projekta kao vještinu koja se, kao i mnoge druge uče na jednostavan i zanimljiv način te s vremenom unapređuje.

Pomoć u provedbi projekata usmjerena je na pomoć u razjašnjavanju ugovornih obveza prema donatoru, osobitu kada govorimo o EU projektima, te pomoć u razvoju plana aktivnosti, monitoringa provedbe projekata, razvijanju partnerstava, pripremi narativnih i financijskih izvještaja itd.

Korisnici usluga u ovom području mogu biti: ustanove i organizacije sustava socijalne skrbi, zaštite okoliša, kulture, obrazovanja, udruge građana, zaklade i srodne organizacije. Ovisno o području djelovanja, korisnici usluga u ovom području mogu biti i tvrtke.

Vrste usluga koje pružamo u ovom području uključuju: radionice, seminare, savjetovanja, izravan rad na pripremi i/ili provedbi projekata te procjena pripremljenog projekta. Usluge se pripremaju sukladno stupnju prethodnog znanja u području razvoja i provedbe projekata naručitelja.

Evaluacija projekata i programa

S

talno praćenje i vrednovanje onoga što radimo omogućuje nam da dobijemo povratnu informaciju o našim postignućima, ali i o tome kako unaprijediti daljnje poslovanje i pružanje usluga. Evaluacija pružanja naših usluga, provedbe projekata i programa provodi se upravo sa svrhom prikupljanja i analiziranja podataka o tome kako radimo, što o tome misle naši zaposlenici, suradnici, partneri, korisnici i ostali dionici te što još možemo unaprijediti kako bismo bili uspješniji, a naši suradnici i korisnici zadovoljniji. Ovisno o trajanju projekta ili programa, ili provedbe npr. operativnog plana i sl., evaluacija se provodi u međurazdoblju (tzv. interim evaluacija) i to za one akcije koje traju najčešće duže od godine dana. U tom slučaju evaluacija traži odgovore na pitanja do kuda se stiglo, koliko je to blizu ili daleko od planiranoga i kako dalje. Evalucija učinka (tzv. impact evaluacija) provodi se na kraju akcije (projekta, programa, plana i sl.) kako bi se vrednovala postignuća odrađenog. Učinak se može vrednovati i nakon određenog vremenskog perioda od završetka akcije kako bi se procjenilo koliko još uvijek akcija ima pozitivnog učinka (npr. nakon godinu dana od završetka akcije). Usluga evaluacije uključuje sastanke sa naručiteljem usluge, pripremu prijedloga plana rada i metoda koje će se koristiti u svrhu provedbe evaluacije (npr. pregled dostupne dokumentacije, intervjui, upitnici, analiza prikupljenih podataka, priprema izvještaja itd.).

Uspostava sustava transparentne i učinkovite dodjele financijskih potpora

U

Hrvatskoj vlada prilično nepovjerenje u većinu natječaja kojima se dodjeljuju financijske potpore. Većinom razlozi za takav stav svoje temelje imaju u nedovoljno jasnim kriterijima ili nedovoljno pojašnjenim procedurama za dodjelu potpora. Nadalje, oni koji dodjeljuju potpore često svoje potencijale iscrpe u fazi pripreme i objave natječaja te stoga ostane vrlo malo prostora za detaljno planiranje i provedbu narednih koraka (donošenje konačnih odluka, praćenje provedbe financiranih aktivnosti, komunikacija s primateljima potpora, širom javnosti itd.). Korisnici usluga u ovom području mogu biti: vladine institucije zaduženu za raspodjelu i/ili dodjelu sredstava (financijskih potpora, darovnica i sl.) iz državnog ili lokalnog (županijskog, gradskog, općinskog) proračuna, zaklade i tvrtke. Vrste usluga koje pružamo u ovom području uključuju: razvoj organizacijskog sustava za dodjelu potpora, planiranje i priprema natječaja za dodjelu potpora, razvoj sustava za praćenje uspješnosti, vrednovanje učinka dodjeljenih potpora. Usluge se mogu provesti u obliku savjetovanja, radionica, pripreme i razvoja dokumentacije i izvještaja.

Edukacija i savjetovanje u području organizacijskog razvoja i upravljanja organizacijom

U

svom razvoju organizacije se susreću sa različitim izazovima vezanima uz početak rada, nagli rast, povećanje ili smanjenje broja zaposlenika, promjene struktura i tome slično. Zbog svakodnevnih obveza i potreba za izvršavanjem zadataka u kratkim rokovima, organizacija nema dovoljno vremena baviti se sama sobom već joj za to treba pomoć vanjskog stručnjaka. Nadalje, vrlo su česte situacije u kojima je iznimno vrijedna pomoć osobe „izvan sustava“ kako bi pomogla u izradi strateških i operativnih planova, učinkovitijoj raspodjeli posla, uspostavi sustava praćenja organizacijske učinkovitosti, poboljšanju odnosa u timu, upošljavanju novih osoba i tome slično. Korisnici usluga u ovom području mogu biti: ustanove i organizacije sustava socijalne skrbi, zaštite okoliša, kulture, obrazovanja, udruge građana, zaklade i srodne organizacije. Vrste usluga koje se pružaju o ovom području mogu biti različite vrste procjena potreba, analiza i evaluacija koje ujedno uključuju i prijedloge za unapređenje poslovanja i konkretne akcije. Nadalje, usluge uključuju radionice, seminare, grupna i individualna savjetovanja kao i mentorstvo.

Pridružite nam se!

Pratite nas preko svih naših kanala ili izaberite vaš omiljeni.

RSSFacebookTwitter

Newsletter Modul
Joomla Extensions powered by Joobi

Razvoj Newsletter

Keep up to date on the latest from our network:

Unsubscribe

...JA Minisite

Usluge savjetovanja i edukacije koje doprinose održivom gospodarskom i društvenom razvoju uključujući razvoj projekata, organizacija, institucija i tvrtki.

...